menu

Thursday, 22 January 2015

ENtry utk KORANG!

ASSALAMUALAIKUM

22 Januari 2015..
Gaji-day!! yeehuuuu...

Arghhh... Liatnya rasa nk menghapdet.. Jari-jemari yg dulunya runcing, kini dh makin debob!
Dats y la agak berattt je nk menari atas cik keyboard nih.. Hahhaha..

No..no.. no..
Ekceli blog ni kian sepi sbb rs cam xde mood nk berblogging lg..
Plus: xde idea nk citer pasal ape..

Sebab-musabab lainnya:
  1. Malas
  2. Xde idea nk mengarang
  3. Jari makin debob.. Tp stil lg ok ms tekan keyboard nih.. Hahhah
  4. Bz keje.. Byk sgt yg Q.. huhu
  5. Miss Lappy dah say gudbye.. Whoooaaa.. Tamat dah riwayat beliau since jd milik kite on 2007!!
Kla, honestly da 5th reason tu sbnrnye yg jd punca..
But...
No..no.. no..
Kite x salahkan Miss Lappy tu pun..
Since beliau dh berkhidmat bertahun-tahun *malas nk kire*..
Ayah bg sempena sambung stdy masa thn 2007.. My 3rd sem..
Tu pun aftr nangis2 mengadu kat mak stiap kali call. X abes2 dok ngadu payah nk buat esaimen memandangkan lab yg sentiasa 'fullhouse'!! Huhuhu...
Alhamdulillah rintihan anakanda kesayangan mereka *perasan sendirik* ni didengari..
Setelah ahli lembaga pengarah berbincang dgn bendahari kehormat, taaraaaa...
I got my own LAPTOP!!!
Weeee...
Tamatlah terus drama airmata masa calling2 mak masa tu.. Hahhahaha..

C???
Betapa hebatnya AYAH & EMAK kite.. sob..sob..
Nampak x betapa SAYANGnya diorg kat anak ni?? T_T
Tetibe rasa RINDU tu menggebu segebu diri ini.. Hohoho..
*Nak nangis*
Org SSSSAAAAAYYYYYAAAANNNGGGG AYAH & EMAK sgt2!!
Tq ALLAH 4 the gift!!
Syukur alhamdulillah...

Sebenarnya aizu sllu tulis n3 siap2.. And buat je auto-publish..
Tp bile Miss Lappy dh innalillah, aktiviti trus terganggu..
Plus agak bz kt opis.. Huhuhu..

So mintak mahap sgt2 pd yg sudi bkk blog ni tp hampa coz xde sebarang hapdet terkini from me!
Bajet best ke?? Hhahaha..

Kla, tu je nk citer..
Alhamdulillah.. Berjaya gak menghapdet ms rehat tadik..
Next n3??
Jgn ditanya donggg.. Nak janji, mmg x berani sbb takut x ditepati.. X masal dpt dosa kering ye dak??
Heheheh..

Btw, tQ3 pd sesapa yg rajin menjengah ke cni.. Walaupun apa yg disajikan xla best mane pun.. Huhuhu..
Terharu!!!
Sayang korg!!!



p/s: Slamat bercuti bestie!!! Sila enjoy ur holiday yer.. Bersama org terrrsayang lagik!! So haruslah enjoy rite?? hahahah... Smoga selamat pegi & balik.. takut rasanya nk angkat tipon ni bile u takdek! Hohoho...


Monday, 12 January 2015

Gadis Melayu Kita..

ASSALAMUALAIKUM..

Sesi persekolahan 2015 bermula!
Slamat bersekolah adik2.. Belajar rajin2.. Jadi org berguna ye (^-^,)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .



Semalam, kite digemparkan dgn video & pic2 hebat gadis MELAYU kita dgn artis kPop...
Video berdurasi lebih kurang 3 minit yg telah menjadi viral di laman sosial.. FB khususnya..

Honestly, aizu xtau nk ckp ape ms tgk video tu.. Mengucap panjang... Mengurut dada...
Kenapa gadis MELAYU kita berkelakuan begitu..
Mudahnya 'rebah' dlm dakapan lelaki yg tentu-tentunya bukan muhrim mereka..

Lebih menyedihkan, penampilan 'sopan' mereka2 yg terlibat..
Pakaian yg x melekat (ketat), labuh, malah BERTUDUNG!!
Siapa lg yg boleh menidakkan bahawa si pelaku-nya adalah MUSLIMAH..
Allahurabbi!!!

Mmg sedih, kecewa, marah & segala mcm rasa lg timbul di hati ni..
And rasanya perasaan yg sama dirasai oleh insan2 lain..

Terlalu RENDAH nilai & harga dirimu dik...
Hugs.. Kisses..
Tu bukan adat org MELAYU kita.. Mak ayah, cikgu skolah smue x pernah ajar buat cmtu..

Kalian rebah dlm pelukan kaum yg tidak sebangsa & se-AGAMA dgn kita..
Mana pergi maruah & harga diri kalian..
Mana hilangnya ajaran & didikan yg telah diberikan pada kalian..
Mana perginya kewarasan akal yg ALLAH kurniakan kpd kalian...
Sedangkan kalian telah dilahir, dibesar & dididik sbg ISLAM sedari kecil..

Menyedihkan!!!!
Memalukan!!!
Kalian pasrah diperlakukan sedemikian oleh 'pujaan' hati kalian..
Adilkah kalian pd bakal imam yg akan memimpinmu kelak..
Diri yg seharusnya diserahkan 100% suci kini telah tercemar..
Walaupun belum sampai ke tahap zina..

"Setiap umatku (boleh) diampunkan kecuali mereka yg mendedahkan (dosanya), ada di kalangan yg mendedahkan ini, melakukan suatu dosa di waktu malam, berpagi-pagi sedang ALLAH menutup keaiban dosa itu, namun tiba-tiba dia mendedahkan seraya berkata,
"Wahai fulan, semalam aku lakukan itu & ini"
maka terhapuslah tutupan Tuhannya dan jadilah ia membuka (rahmat) ALLAH yg (sebelum ini) menutup keaibannya."
~ Riwayat Bukhari dan Muslim


Berubahlah...
Jadikan MELAYU sbg bangsa yg disegani spt ms dulu..
Gadis MELAYU yg elok perilakunya..

Insaflah dgn bala yg menimpa negara kita sejak akhir2 ni..

Monday, 5 January 2015

Ayuh berSELAWAT!

ASSALAMUALAIKUM...

14 Rabiulawal 1436h..

Dah 2 hari berlalu.. Tp alhamdulillah.. Sbb alunan SELAWAT ke atas baginda Rasulullah s.a.w masih lg meniti di bibir ni.. :)

Insan terhebat.. Yg punyai peribadi yg teramat mulia.. Yg akan beri syafaat di akhirat kelak..
Dialah kekasih ALLAH.. Punya darjat yg tinggi di sisi-Nya.. Allahu rabbi..
Mulianya kamu YA RASULULLAH...

Menjelang maulidur rasul juga, nasyid2 indah tercipta..
Bg aizu, yg femes lagu RASULULLAH.. by Hijjaz
Mmg best sgt2..

Tp ms zmn budak2 dulu, de 1 lagu yg ceritakan serba ringkas tentang Rasulullah s.a.w

JUNJUNGAN MULIA

Tercipta 1 lembaran sejarah
Di tanah suci kota Mekah
Hari yg mulia penuh sa'adah
Bermulalah sebuah kisah

Malam Isnin subuh yg indah
12 Rabiulawal yg cerah
20 April tahun gajah
Lahirlah zuriat yg sa'adah

Abdullah nama bapanya
Siti Aminah ibunya
Riang gembira menyambutnya
Lahirnya putera yang utama


MUHAMMAD nama diberi
Gelaran yang terpuji
Nikmat Ilahi sama disyukuri
Terima putra yang berbakti 


Keadaan yatim anak mulia
Lahirnya bawa cahaya 
Alam derita jadi gembira
Terima junjungan mulia

. . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Perbanyakkan selawat buat baginda..
1 hari = 24 jam
1 jam = 60 minit
1 minit = 60 saat

Tapi...
Agak2 berapa minit yg dpt kite peruntukkan utk berzikir & selawat??
Wallahu'alam...
Meh sama2 perbaiki diri ke arah yg lebih baek :)



Wednesday, 29 October 2014

ww: JERUK KEDONDONG ASAM BOI

ASSALAMUALAIKUM...

Lama sgt2 dah jari ni x menari kat cni.. Reason?? 
Honestly aizu pun xtau..
Cam xde mood, malas, and rasa cam xde ape nk di-share-kan kat cni.. Huhu..

But today, cam ada smgt nk menghapdet. Tu pun sbb wordless wednesday.. Means xyh ckp byk2. Heheheh..

So aizu juz nk share pic ni je..

Taraaaa...

Jeruk Kedondong Asam Boi..

Mmg best!!!
Ya, sy mengaku sy juga 'terjebak' & 'terliur' dengan benda ni..
F.E.N.O.M.E.N.A!!!

Kla, cam dah terBANYAK taip.. 
C u!!

p/s: agak2 ada yg kecur x tengok pic ni.. Kalo ada, TAHNIAH!!! Coz aizu pun sdg mengalaminya.. Hheheheh

Wednesday, 3 September 2014

ww: NIKMAT sesudah UJIAN

ASSALAMUALAIKUM...

Setelah sekian lama menyepi..
Harini terbuka hati nak menghapdet...



Pergilah UJIAN.. Muncullah duhai NIKMAT...
.
.
.

Walau terkadang lemah kaki melangkah...
.
.
.

Moga keSABARan n keKUATan xkan pernah luntur

Monday, 28 July 2014

Salam 0-0

*sticky note hari raya*

ASSALAMUALAIKUM...

27 RAMADHAN 1435h
Salam Jumaat buat semua.. Jumaat terakhir bg RAMADHAN kali ni.. Rs cpt je masa berlalu. RAMADHAN bakal meninggalkan kita :')

Sempena SYAWAL yg bakal tibe *beberapa hari je lagi* aizu menyusun 10 jari memohon keampunan atas kesilapan & kekhilafan diri ini pd kalian.. Sama ada secara langsung atau tidak.. Kadangkala kita sendiri x sedar dgn tindak-tanduk & bahasa yg dituturkan telah mengguris hati insan lain.. Nak2 bile jari pantas menaip. Segala yg terlintas semuanya dizahirkan melalui keyboard.. Maafkan saya ye kalian...




Btw, aizu nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR & BATIN buat semua. Smoga ukhwah yg terjalin berkekalan selamanya.. Walaupun masing2 hanya berdepan dgn pc/lappy/fon masing2.. Zaman dah canggih.. Semuanya serba moden.. Biarpun x berkenalan secara zahirnya, tp kita tetap dpt berkawan.. Kawan alam maya :)

1 peringatan buat semua *terutamanya buat diri sendiri*: Jgn menyalahgunakan media elektronik yg kita ada utk melaga2kan org lain.. Mengutuk.. Mencemuh.. Menyebarkan fitnah.. Or bergelar 'KEYBOARD WARRIOR' yg sentiasa mencari kesalahan org lain.. Ingat balik niat asal kita berblogging.. Hanya utk menambah kenalan & berkongsi idea yg dpt berikan manfaat buat pembaca di luar sana :)

Harini last day aizu bkerja.. Aizu amek cuti 3 hari je.. Tp bile campur semua, direct cuti seminggu mggu dpn. Hehehhe.. Sedang elok je hari raya jatuh ari isnin ek?? Secara x langsung kita dpt cuti ari selasa.. Jimat dah 2 ari. I loiikeee (^_^)

Insyaallah ptg kang pas keje, kami akan gerak ke umah mak.. Yaaa... Thn ni turn beraya kat umah parents aizu. Indahnyaaaaa.. Hehehhe.. Tp insyaallah raya ketiga nnt kami akan gerak ke Kelantan.. Umah FIL kat Pasir Mas nun.. Hopefully segala yg dirancang akan berjalan dgn lancar.. Yg pntg, segalanya dipermudahkan & dilindungi ALLAH dpd segala bentuk bencana. Aaamiinnn...

Soalan buat pembaca:

1. Kawan2 balik mana?? Turn sape thn ni?? Jgn ngelat ye.. Gilir2.. X salah utk bertolak-ansur.. So sgt2 FAIR & SQUARE :D
2. Cuti bp lama?? Seminggu?? Ke lebih...
3. Dah setel ke semua preparation utk menyambut lebaran.. Tema tahun ni???
4. Tukar langsir x??? Hehhehe
5. Duit raya dah prepare?? Bp byk peruntukan utk DUIT RAYA & KUIH RAYA??

Ok, utk soalan2 tu, kt bwh ni jwpn aizu.. Sendiri soal, sendiri jawab.. Gitu le gamaknya bile 'bersembang' dgn pc. Hahhaha..

1. Blk dua2.. Opps, 3 sebenarnya.. Sbb 1st blk umah mak kat SENAWANG, lepas solat raya, gerak ke kampung kat MUAR.. Lastly raya ketiga blk PASIR MAS..
2. Cuti 3 ari je.. Tp jd direct sminggu...
3. Buat ms ni baju semua dh setel.. Tinggal nk cari tudung/shawl je.. Tema: PEACH keoren-orenan
4. Insyaallah tukar walaupun lom sempat nk pasang.. Beli je...Sbb x sempat menempah & x reti menjahit :P
5. DUIT & KUIH RAYA x setel lagi. Uuwaaaa.. Yg ada cume SAMPUL DUIT RAYA je..

Kla, tu je..
Selamat bercuti, selamat balik kampung, selamat bergumbira, selamat memandu, pendek kate: SELAMAT SEMUANYA!!!



Insyaallah pas cuti raya, kite kembali aktif ye (^-^,)v

SALAM LEBARAN
Salam kosong-kosong

Nota kaki:
Tetibe teringat ASTRO bila sebut pasal kosong-kosong.. Semuanya gara2 channel2 yg diambik sblm ni tetibe unsubscribe.. Bile call, diorg kata ada OUTSTANDING RM12!! Diulangi, DOBLAS HENGGET!!
Urgghhh!! Sakit pulak ati kite >_<!

Friday, 25 July 2014

Segmen Topup Raya by Dunia Zumal

ASSALAMUALAIKUM..

Bismillahirrahmanirrahim..
Hujung2 RAMADHAN ni aizu nk join segmen ni.. Kot la ade rezki.. Dpt topup free. Hehehhe...


Klik banner utk join :)

Tp kene berpuisi la pulak.. Kite bkn la puitis orgnya. Hahaha...
No choice.. Sbb mmg syarat tuan punya segmenkan?? So kena la ikut..

Kite try k.. Hehehhe...

PANTUN RAYA

Bam-bam-bum bunyi mercun
Tu tanda raya dah dekat..
Persiapan raya memang dah cun
Tup-tup baru teringat: "Alamak... zakat..."
*pi bayar cpt!*

Sambut raya ikut giliran
Adatlah tu, suami isteri
Kunjung-mengunjung sesama jiran
Kenyangnya perut tak terperi

Dendang Perantau lagu P.Ramli
Dengar kat radio, berjurai airmata
Insafi diri, kesalahan dikesali
Bermaaf-maafanlah sesama kita

Lemang, ketupat dan juga rendang
Menu wajib di pagi raya
Lagu raya mula berkumandang
Saya ucapkan: SELAMAT HARI RAYA

Ok, setel..
Hopefully pantun ni pun dikira PUISI gak la.. Hehehe..
Mudah2an ada rezki TOPUP RAYA :)

Jom join ramai2