menu

Wednesday, 3 September 2014

ww: NIKMAT sesudah UJIAN

ASSALAMUALAIKUM...

Setelah sekian lama menyepi..
Harini terbuka hati nak menghapdet...



Pergilah UJIAN.. Muncullah duhai NIKMAT...
.
.
.

Walau terkadang lemah kaki melangkah...
.
.
.

Moga keSABARan n keKUATan xkan pernah luntur

Monday, 28 July 2014

Salam 0-0

*sticky note hari raya*

ASSALAMUALAIKUM...

27 RAMADHAN 1435h
Salam Jumaat buat semua.. Jumaat terakhir bg RAMADHAN kali ni.. Rs cpt je masa berlalu. RAMADHAN bakal meninggalkan kita :')

Sempena SYAWAL yg bakal tibe *beberapa hari je lagi* aizu menyusun 10 jari memohon keampunan atas kesilapan & kekhilafan diri ini pd kalian.. Sama ada secara langsung atau tidak.. Kadangkala kita sendiri x sedar dgn tindak-tanduk & bahasa yg dituturkan telah mengguris hati insan lain.. Nak2 bile jari pantas menaip. Segala yg terlintas semuanya dizahirkan melalui keyboard.. Maafkan saya ye kalian...




Btw, aizu nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR & BATIN buat semua. Smoga ukhwah yg terjalin berkekalan selamanya.. Walaupun masing2 hanya berdepan dgn pc/lappy/fon masing2.. Zaman dah canggih.. Semuanya serba moden.. Biarpun x berkenalan secara zahirnya, tp kita tetap dpt berkawan.. Kawan alam maya :)

1 peringatan buat semua *terutamanya buat diri sendiri*: Jgn menyalahgunakan media elektronik yg kita ada utk melaga2kan org lain.. Mengutuk.. Mencemuh.. Menyebarkan fitnah.. Or bergelar 'KEYBOARD WARRIOR' yg sentiasa mencari kesalahan org lain.. Ingat balik niat asal kita berblogging.. Hanya utk menambah kenalan & berkongsi idea yg dpt berikan manfaat buat pembaca di luar sana :)

Harini last day aizu bkerja.. Aizu amek cuti 3 hari je.. Tp bile campur semua, direct cuti seminggu mggu dpn. Hehehhe.. Sedang elok je hari raya jatuh ari isnin ek?? Secara x langsung kita dpt cuti ari selasa.. Jimat dah 2 ari. I loiikeee (^_^)

Insyaallah ptg kang pas keje, kami akan gerak ke umah mak.. Yaaa... Thn ni turn beraya kat umah parents aizu. Indahnyaaaaa.. Hehehhe.. Tp insyaallah raya ketiga nnt kami akan gerak ke Kelantan.. Umah FIL kat Pasir Mas nun.. Hopefully segala yg dirancang akan berjalan dgn lancar.. Yg pntg, segalanya dipermudahkan & dilindungi ALLAH dpd segala bentuk bencana. Aaamiinnn...

Soalan buat pembaca:

1. Kawan2 balik mana?? Turn sape thn ni?? Jgn ngelat ye.. Gilir2.. X salah utk bertolak-ansur.. So sgt2 FAIR & SQUARE :D
2. Cuti bp lama?? Seminggu?? Ke lebih...
3. Dah setel ke semua preparation utk menyambut lebaran.. Tema tahun ni???
4. Tukar langsir x??? Hehhehe
5. Duit raya dah prepare?? Bp byk peruntukan utk DUIT RAYA & KUIH RAYA??

Ok, utk soalan2 tu, kt bwh ni jwpn aizu.. Sendiri soal, sendiri jawab.. Gitu le gamaknya bile 'bersembang' dgn pc. Hahhaha..

1. Blk dua2.. Opps, 3 sebenarnya.. Sbb 1st blk umah mak kat SENAWANG, lepas solat raya, gerak ke kampung kat MUAR.. Lastly raya ketiga blk PASIR MAS..
2. Cuti 3 ari je.. Tp jd direct sminggu...
3. Buat ms ni baju semua dh setel.. Tinggal nk cari tudung/shawl je.. Tema: PEACH keoren-orenan
4. Insyaallah tukar walaupun lom sempat nk pasang.. Beli je...Sbb x sempat menempah & x reti menjahit :P
5. DUIT & KUIH RAYA x setel lagi. Uuwaaaa.. Yg ada cume SAMPUL DUIT RAYA je..

Kla, tu je..
Selamat bercuti, selamat balik kampung, selamat bergumbira, selamat memandu, pendek kate: SELAMAT SEMUANYA!!!



Insyaallah pas cuti raya, kite kembali aktif ye (^-^,)v

SALAM LEBARAN
Salam kosong-kosong

Nota kaki:
Tetibe teringat ASTRO bila sebut pasal kosong-kosong.. Semuanya gara2 channel2 yg diambik sblm ni tetibe unsubscribe.. Bile call, diorg kata ada OUTSTANDING RM12!! Diulangi, DOBLAS HENGGET!!
Urgghhh!! Sakit pulak ati kite >_<!

Friday, 25 July 2014

Segmen Topup Raya by Dunia Zumal

ASSALAMUALAIKUM..

Bismillahirrahmanirrahim..
Hujung2 RAMADHAN ni aizu nk join segmen ni.. Kot la ade rezki.. Dpt topup free. Hehehhe...


Klik banner utk join :)

Tp kene berpuisi la pulak.. Kite bkn la puitis orgnya. Hahaha...
No choice.. Sbb mmg syarat tuan punya segmenkan?? So kena la ikut..

Kite try k.. Hehehhe...

PANTUN RAYA

Bam-bam-bum bunyi mercun
Tu tanda raya dah dekat..
Persiapan raya memang dah cun
Tup-tup baru teringat: "Alamak... zakat..."
*pi bayar cpt!*

Sambut raya ikut giliran
Adatlah tu, suami isteri
Kunjung-mengunjung sesama jiran
Kenyangnya perut tak terperi

Dendang Perantau lagu P.Ramli
Dengar kat radio, berjurai airmata
Insafi diri, kesalahan dikesali
Bermaaf-maafanlah sesama kita

Lemang, ketupat dan juga rendang
Menu wajib di pagi raya
Lagu raya mula berkumandang
Saya ucapkan: SELAMAT HARI RAYA

Ok, setel..
Hopefully pantun ni pun dikira PUISI gak la.. Hehehe..
Mudah2an ada rezki TOPUP RAYA :)

Jom join ramai2

Thursday, 24 July 2014

ww: Tolong PUTARKAN AZAN

ASSALAMUALAIKUM...

Detik2 terakhir RAMADHAN.. Hihihi...

Bawak2 bersabar ye kwn2..
X lama dah.. Start nex wik dh blh makan waktu siang..
Xde larangan :D


Jgn sesekali buat permintaan camni tau...
Malu!!!
Hahahah...

Nota kaki:
Manfaatkan sisa2 RAMADHAN dgn ibadah..

Tadarus & Khatam AL QURAN

ASSALAMUALAIKUM..

26 RAMADHAN 1435h

Alhamdulillah... Tahun ni pun aizu masih lg diberi kesempatan utk bertadarus & khatam Al Quran kat opis..
Majlis diadakan lebih kurang 4 jam pada hari Khamis lepas, 19 RAMADHAN 1435h.. Mula lebih kurang jam 9.00 pagi..

Kami dibahagikan kpd 10 kumpulan, di mana setiap 1 kumpulan perlu menghabiskan 3 juzuk.. Sorg ustazah ditempatkan di setiap kumpulan sbg pembimbing. And finally, alhamdulillah.. Tepat jam 1 petang semuanya berakhir :)

Majlis Tadarus Al Quran

Divided by group

Juzuk 10-12

Cenderamata

Yaasin
Mudah2an ALLAH berikan kesempatan buat kita utk tahun2 akan dtg :')

Wednesday, 23 July 2014

ww: PUASA vs RAYA

ASSALAMUALAIKUM...

25 RAMADHAN 1435h

Realiti kehidupan??
Hehhehe...

Nak PUASA:
Seboleh2nya nak lambat...

Tapi nak RAYA:
x menyempat-nyempat



Nota kaki:
Hargailah RAMADHAN.. Bulan penuh berkat yg menjanjikan pahala bg yg benar2 ikhlas beribadah

Tuesday, 22 July 2014

KAD RAYA dah POS!!

ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah.. Selesai dah SEGMEN KAD RAYA BERSAMA AIZU..
1st time aizu buat thn ni.. Penyertaan lebih kurang 2x ganda hadiah yg ditawarkan. Suke3! ^-^,

Rupenye bile anjurkan segmen cenggini or lebih tepatnya GA, mmg best.. Salah satunya dpt tambahkn kenalan.. Rata2 agak ramah & suke berkunjung rumah ke rumah. Hehhehe...

Tp sori sgt2 coz x semua rumah yg aizu blh kunjungi kat opis ni.. Ada sesetengahnya di-BLOCKED oleh MAMPU.. May be tuan rumah ada tukar setting kat rumah diorg kot.. So dgn masa yg agak terhad di rumah, x byk la yg aizu blh balas kunjungan.. Sori ye kawan2 -_-'

Ok, stop bermukadimah.. Ekceli post kali ni cume nk gtau yg KAD-KAD RAYA korg dah dipos semalam.. Hopefully berjaya la sampai b4 raya ni yek.. Huhuhu.. So skrg ni juz perlu ngintai abg posmen jela.. Heheheh..

Unfortunately....
Tiada maklumbalas yg diterima walaupun jam dah menginjak ke angka 6.00 pm.. Secara otomatiknya, aizu TUTUP segmen tu & pemenang yg x melaporkan diri dianggap TERBATAL... Bkn kedekut or berkira.. Tp kekangan masa disamping payah nk menapak ke post opis tu yg jd masalahnya... Smlm pun aizu pos kad2 tu kat JUSCO TMN EQUINE.. Kat ALAMANDA post opisnye dh tutup..   

Lupakan kekesalan.... Ni ada sedikit pesanan penaja buat penerima kad2 tu...

"Peringatan awal utk setiap penerima: MINTAK MAHAP SESANGAT LA YER KOT ADA YG TERSAKIT JANTUNG OR TERSESAK NAPAS BILA MENATAP TULISAN CANTIK KAT KAD TU NANTI YER. Hahahha.. "

Kla, SALAM LEBARAN buat semua..
TQ3 atas kerjasama & kesudian u olls meng-join-kan diri dlm segmen ni..
Insyaallah ada rezki, aizu buat GA lg yer..
Trimas!