menu

Tuesday, 31 July 2012

jOm mAsak - mEnu 6

ASSALAMUALAIKUM

Hari ni cam malas nk bermukadimah.. So straight 2 da point jela yer :)

Smlm hari yg best..

Sebabnye...

Encik sOmi bersetuju nak blanje mkn kt luar.. Dat means xyh masak.. (^_^)

Tp sangkaanku meleset sama sekali.. *ceh, ayat cam novel.. hahaha* Beliau suruh gak masak.. Wat alas perut knonnye, b4 kua mkn.. Lastly beliau mintak isterinya ni grg bihun..

istri : Nak bihun warna ape?? Putih or merah..

suami : Nak merah la. Putih cam x smangat je.. aiikk.. bihun pn ade yg smangat n x ke. pelik la.. huhu..
xpn try la buat kaler biru.. Best gak.. hahaha..

ish, pandai dh wat lawak antarabangsa suamiku ini..

istri : blh je. Tp kite xde kaler tu kat umh.. Stakat merah, ijau &  kuning tu de la.. So which 1??
tetap gak lawan, x mo kalah.. hehe

suami : Hmm.. ok la tu. Wat je kaler pe pn.. Hahaha..

makin menjadi2 lak beliau nih..
istri : ok la cmtu.. so sampingannya?? telur mata or kopok..
aizu trus potong. Mls nk layan. Ngeh2..

suami : xnk la telur.. goreng kopok jela..

istri : oh, ok.. *dlm ati: lgi senang, xde la minyak terpercik :P*

Hmm.. Naseb baek la mudah je menu yg beliau oder.. Makanan sampingan lak kOpok ikan.. Huaaa.. Tersangat la ringan rs ati ni.. Heheh..

So menu kami smlm:

BIHUN GORENG
KEROPOK IKAN
CHEESE CAKE

Simple gile ek.. 1st time berbuka x mkn nasi..

BIHUN GORENG MERIAH

*sesuka ati je dok bg name cmtu ek.. Heheh

bAhan2
  • 1/2 bungkus bihun.. aizu guna cap burung layang2. rndm 5mnt, dh lembut..
  • 6 sudu lada mesin
  • 5 ekor udang
  • 2 ekor sotong - dipotong
  • 3 biji crab ball - dipotong
  • fish cake - pn dipotong gak
  • carrot - potong panjang2
  • 1 sudu sos cili
  • 1 sudu sos tomato
  • 1 sudu sos tiram
  • garam secukup rasa
stEp-by-stEp
  • rendam bihun.. bia smue tenggelam tau.. - ketepikan
  • panaskan minyak, then goreng telur dadar.. So nnt dh sejuk, leh gulung, then potong2.. Pastu tabur atas bihun..
  • Guna mnyk yg sama, tumiskan lada mesin. Rase2 dh naek bau, baru la masukkan 3 jenis sos tu..
  • Kacau2, taruk garam. Ni part paling penting, sbb kalo x ckup masin, payah kalo dh siap.. Kot xmasin bile dh siap nnt, alternatif laen: curah air garam..
  • Pastu taruk la segala rencah yg ada.. Actually kat umh xde sawi. So sbg gantinye, aizu hiris la carrot. Nak cover la tu knon.. Tp mmg meriah la.. Hehehe
  • bila smuenye dh mesra, baru la masukkan bihun yg direndam td.. Kacau2..
  • Siap!!!
senang je, kan.. :)


bihun meriah.. Banyak rencah dpd bihun.. Heheh

whOle menu x la best sgt, sbb x byk.. nk tunjuk pn malu.. huhu


bihun + cheese cake

Sekian utk kali ni.. nex n3, i'll attach pic dinner kami smlm yer :)


No comments:

Post a Comment

tQ ya.. laen kali kOmen lagi :)