menu

Wednesday, 18 July 2012

jOm mAsAk - kuih bAkAr

ASSALAMUALAIKUM...


Hi ollss... Salam ceria..

N3 kali ni berkisarkan resepi.. Berlainan dpd biase..


sumber: gugel..

Korg kenal kan, kuih ni?? Mmg best.. Kuih bakar nama dia.. Bkn sebab kepunyaan Encik Bakar. Tp mmg nama dia cmtu.. Mgkn sbb dibakar. Kalo direbus, kuih rebus namanye.. Hahahah.. Ok, stop melalut...

Mlm td around 10pm, aizu try wat kuih bakar. Resepi pn dpt kat tenet. Kat blog kak izah kite, izah muffin lover.. Tp ada yg aizu ejas sket. Ikut suke ati je,kan.. Hihi..

Sangat simple.. Kerajinan melanda coz barang2 mmg ade, ditambah lak dgn kehadiran cik oven.. Kiranya acara perasmian la.. 1st time berkhidmat.. Heheheh..

BAHAN2:
  • 1 cwn tepung gandum
  • 1 cwn santan
  • 1 cwn susu cair/sejat
  • 1 cwn gula (blh guna 3/4 @ 1/2 cwn je, coz kuih agak manis)
  • 1 cwn air pandan (di blend halus & ditapis)
  • 3 biji telur
  • pewarna ijau.. (kalo nk warne laen pn blh, tp nampak pelik la.. hehehe)
  • esen vanilla *aizu x letak*
  • bijan (goreng tanpa minyak)

CARA PENYEDIAAN
  1. Campurkan semua bahan yg ada, kecuali bijan.. Then kacau rata.. *aizu gune blender je, spt yg disarankan..
  2. Bila dh sebati, tapiskan adunan td, masukkan dlm loyang.. B4 dat, jgn lupe sapukan permukaan loyang tu ngan minyak.. Elakkn bnde tu melekat nnt..
  3. Taburkan bijan kat atas adunan tu.. Ikut korg la nk byk mane pn..
  4. Bakar dlm oven dgn suhu 180'c, selama 40 - 60 mnt.. Api atas bawah..
  5. Biarkan sejuk, potong, sedia utk dimakan...
Petua dr tuan punye resepi:
Oh ya,selalunya kuih2 bakar gini baik dibiarkan seketika dalam oven setelah 'TING'! (bunyi timer oven) supaya dia tak turun kat tengah tu..kalau keluarkan terus, suhu terus mendadak sejuk jadi kuih bakar pun terkejut dan terjatuh jer..Lepas tu kalo nak ia kelihatan ayu lagi,selepas dikeluarkan tu,tekan2 sikit kuih ditepi loyang tu supaya turunnya nanti nampak sebaya jer,takda yang tinggi rendah..ini sebab masa nak naik tadi kan,kuih tu masih basah,so ia melekat laa kat tepi tu..bila tekan2 gitu dier siap2 dah nak 'turun' sama dengan bahagian tengah..

Hmm.. Senang je, kan.. Xyah nk sukat2 bagai. Guna cwn je.. Dsebabkan nk try je, aizu gune cwn beras je. So mmg comey jela kuihnye.. Bau mmg harummm... Texture lembut je.. & yg penting, dpt pujian dpd kwn2.. Heheheh... Siap ada saranan supaya dijual.. *akan difikirkan*

Ok la, sekian je n3 utk kali ni.. Sehingga bertemu lg di lain rancangan. Pada hari & masa yg sama.. Muehehehhe...

Slamat mencubeeee (^_^)

4 comments:

  1. nyum2...cik mah suker kuih bakar ni...nk try r jg....

    ReplyDelete
  2. cik mah suke ke.. kalo camtu, leh la try.. sng bebeno.. nk best, lebihkan daun pandan. x gune esen vanila pn xpe. x hanyir pn :)

    slamat mencube...

    ReplyDelete
  3. wah... pandainye masak.. mai sepiring.. ngidammm.. hihihi

    ReplyDelete
  4. x bp nk pandai sgt sbnrnye lisa.. Maen redah jer.. Naseb baek jd. Kot x jd, maunye aizu sumbatkan kuih tu kat 'cik pah'.. Heheheh..

    Dh abes.. Piring kosong leh?? :P

    ReplyDelete

tQ ya.. laen kali kOmen lagi :)