menu

Wednesday 5 September 2012

jOm mAsak - pengAt pisAng

ASSALAMUALAIKUM...

Salam ceria...

Rasenye dh lame aizu x wat segmen jOm mAsak ni.. Last aritu share resepi kek choc kukus.. So arini, kite try resepi laen lak yer..

Actually, rase nk mkn ni timbul sbb ikut mak g pasar tani aritu. Jln2, nampak lak pak cik jual pisang. Bile nampak pisang, tetibe lak rase cm nk mkn pengat pisang.. Ya, sy sgt kreatif bile sentuh bab mkn. Kdg2 tgk ayam mentah pn kt pale ni dh pk nk msk pe. Imagine lebih sgt kot.. Hhehe..

Disebabkan encik emakku sayang x sempat nk masakkn, maka anaknya tersayang ni *pasan.. hahah* terpaksa la buat sendiri.

Mak juz pesan:
Senang je. Buat la sendiri, sbb mak x sempat nk buatkn.. Potong pisang kecik2, rendam jap dlm air kapur. Nnt pisang tu jd keras sket.. Pastu pengatnye lak, taruk gula, santan sket, ngn air.. Xyah byk2 santan, sbb pengat mmg cair sket.. Last, masukkn sagu gentel..

Lancar je mulut encik emakku sayang tu mencurahkan resepi. Tp untung la, sbb beliau x la 'mencurahkan air ke daun keladi'.. Anaknye take nOte, ok.. Hehehe...


PENGAT PISANG

Resepi asal : Emakku sayang
Di-try oleh: aizu's life a.k.a anak emak tersayang.. heheheh


pengat pisang pertamaku :)


bAhan2
  • 3 biji pisang
  • 2 cwn air - agak2 je
  • 1/2 cwn sagu - cwn beras tau, yg kecik tu..
  • Gula - secukup rs
  • Gula merah - secukup rs
  • sedikit garam
  • Daun pandan - aizu x letak
  • Air kapur - utk rendam pisang - pun aizu x letak

stEp-by-stEp
  • Buang kulit pisang, then potong kecik2.. Then rendam dlm air kapur.. Tp aizu x wat pn smlm. Kalut, nk masak lauk berbuka..
  • Masukkan air + gula dlm periuk.. Bukak api sederhana
  • Masukkan pisang
  • Then masukkn santan. Agak2 je, sbb xyah pekat sgt.. *ikut ckp sifu*
  • Masukkan lak daun pandan + garam.. Kacau2.. X bg pecah santan
  • Agak2 dh nak menggelegak, masukkan sagu yg dh direndam..
  • Siap!!

Hmm.. x la ssh sgt nak wat benda nih.. Heheh.. Smuenye ok, cume TERmanis sket.. Mgkn sbb aizu pandai2 je campurkan gula pasir + gula merah kot.. Sebenarnye x sure nk letak gula apa. Sbb encik emak x mention pn pasal tuh.. Hantam saja laaaa.. Naseb bek rasenye ok.. (^_^)

Encik sOmi ckp: Org kelantan pn kalah kalau manis camni.. Hhahaha..
Ceh, suke ati je beliau ckp cenggitu.. Naseb cik bini x kecik ati.. Tp mmg betul pn, agak manis.. Bese la, org puasa.. hEhehe..

Then bile dh mkn nth bp kali tambah, beliau ckp lagi:
Puas makan.. SEDAP!! Kalau kat luar ni, semangkuk dah RM2.50.. Rasa ntah pe2.. Rugi..

Ha, tau pn.. So untunglah cik bini tolong masak.. Tul x?? Heheheh..

Ape pn, byk gak beliau mkn.. Tgh mlm pn blh kua smule, mkn benda nih.. Ntah bile masa beliau kua, xtau la.. Padan la ms sahur tadi, aizu tgk pengatnye dh surut. Hehehe.. Hebat gak penangan cik bini, kan??

*sLamat ari raya suamiku.. WELL DONE! Anda dh slesai puasa enam.. Doakan cik bini pn berjaya ye.. Last day arini. Nnt kite raya sama2  :)

2 comments:

  1. tengok pengat pisang nie teringin pulak nak makan pengat durian :">

    ReplyDelete
  2. ain.. pengat pisang n durian mmg berbeza sesangattt.. heheh... but pengat durian mmg SUPER best!! Kena tggu musim durian la, baru leh mkn :)

    ReplyDelete

tQ ya.. laen kali kOmen lagi :)