ASSALAMUALAIKUM..
Salam Jumaat..
1st, sori sgt2 cOz lambat update n3 arini.. Bz sket ngan urusan 5s kat opis ni.. 'Ke arah persijilan semula'. Macam2 bnde perlu di upgrade & update..
Tutup citer pasal keje..
Now bukak buku resepi.. Kite masak............
BUBUR JAGUNG + SAGU
bAhan2:
- 3 tongkol jagung *erk, tul ke penjodoh bilangan nih???
- 5 sudu besar sagu
- daun pandan
- 2 senduk gula pasir *ikut tahap kemanisan masing2
- sedikit gula melaka
- sedikit garam
- 2 @ 3 cwn santan
- 1 cwn air
stEp-by-stEp
- Rebus jagung, toskan... Then relaikan jagung tu.. Cam kat bwh ni..
tgn encik taf saye :)
- Dah siap, ketepikan..
- Dalam periuk laen, panaskan air + gula + garam
- Biarkan larut, baru masukkan daun pandan yg dicarik n disimpul
rapi - Masukkan santan, kacau2...
- Lastly masukkan jagung yg siap diproses tadi..
- Masukkan sagu lak..
- Biar sampai mendidih..
- siAp!!
Hasilnye, dpt la bwk sket ke opis arini.. Bg opismate rase.. :)
Nyum nyum... suka bubur jagung sedap. Tapi takleh makan banyak nnti badan angin...
ReplyDeletemmg sedap pn zarith (puji diri sendirik.. heheh)
ReplyDeleteangin ke. alhamdulillah la, sbb org ok je