menu

Friday, 12 October 2012

jOm mAsak - bubur jAgunG + sAgu

ASSALAMUALAIKUM..

Salam Jumaat..

1st, sori sgt2 cOz lambat update n3 arini.. Bz sket ngan urusan 5s kat opis ni.. 'Ke arah persijilan semula'. Macam2 bnde perlu di upgrade & update..

Tutup citer pasal keje..

Now bukak buku resepi.. Kite masak............

BUBUR JAGUNG + SAGU


bAhan2:
  • 3 tongkol jagung *erk, tul ke penjodoh bilangan nih???
  • 5 sudu besar sagu
  • daun pandan
  • 2 senduk gula pasir *ikut tahap kemanisan masing2
  • sedikit gula melaka
  • sedikit garam
  • 2 @ 3 cwn santan
  • 1 cwn air

stEp-by-stEp
  • Rebus jagung, toskan... Then relaikan jagung tu.. Cam kat bwh ni.. 
tgn encik taf saye :)
  • Dah siap, ketepikan..
  • Dalam periuk laen, panaskan air + gula + garam
  • Biarkan larut, baru masukkan daun pandan yg dicarik n disimpul rapi
  • Masukkan santan, kacau2...
  • Lastly masukkan jagung yg siap diproses tadi..
  • Masukkan sagu lak..
  • Biar sampai mendidih..
  • siAp!!
Hasilnye, dpt la bwk sket ke opis arini.. Bg opismate rase.. :)


2 comments:

  1. Nyum nyum... suka bubur jagung sedap. Tapi takleh makan banyak nnti badan angin...

    ReplyDelete
  2. mmg sedap pn zarith (puji diri sendirik.. heheh)
    angin ke. alhamdulillah la, sbb org ok je

    ReplyDelete

tQ ya.. laen kali kOmen lagi :)