menu

Tuesday, 4 December 2012

jOm mAsak - SAMBAL TEMPOYAK IKAN BILIS

ASSALAMUALAIKUM...

Slamat ptg smue.. Ptg2 cmni tetibe rs cam rajin lak nk buat n3 masak2.. Heheh..

Ok semua, pakai apron masing2.. Pastikan smua alat & bahan yg nk digunakan berada dlm keadaan bersih, k.. Kebersihan itu penting dlm proses penyediaan makanan... Ececeh.. Panjang lebar lak pesanan.. Hahahah..

Last saturday, my mOm x bp nk sihat.. So sbg anak ketiga bagi pasangan ini, aizu la yg kena masak.. Menu request by encik ayah.. Camner rasenye, xtau nk ckp la.. Tp so far, xde pn dengar sebarang rungutan or komplen dpd mulut diorg.. So secara bangga dirinya, KOMPEM SEDAP la kan, anak ayh ni masak.. Hahahah.. Masuk bakul, angkat sendirik. Lalalalla..

Disebabkan skrg ni mmg musim doyan kat Malaysia nih, so penggunaannya mmg wajib la kan, dlm masakan.. Tp kali ni kite gune doyan yg dh di-transformkan menjadi TEMPOYAK.. Phewww.. Sedap x hengat!!

Ok2, intro dh panjang sgt.. Jom start masak (^-^)

SAMBAL TEMPOYAK IKAN BILIS
resepi asal: emakku syg
diguna-pakai oleh: anak emak :)

sambal tempoyak ikan bilis
bentuk luv gitu..
full of luv :)

bAhan2:
  • segenggam ikan bilis - dh siap dibuang perut
  • 30 tangkai cili api - x ingt la plak nk kire aritu -_-'
  • 1/2 ulas bawang besar
  • tempoyak - mak dh siap buat. (Durian + gula)
  • garam secukup rasa
  • minyak utk menggoreng + menumis


stEp-by-stEp:
  1. Cuci ikan bilis bersih2.. Tp toksah le pakai sabun etc.. Berbuih lak mulut nnt.. Hehhehe..
  2. Tumbuk cili api + garam sket.. Agak2 dh lumat, masukkan bawang..
  3. Sementara tu, panaskan minyak utk goreng ikan bilis..
  4. Bila dh garing, ketepikan dulu..
  5. Kurangkan minyak, tumis bahan2 yg ditumbuk..
  6. Then masukkan tempoyak.. Kacau2, sampai naek bau..
  7. Masukkan semula ikan bilis yg dh digoreng td dlm kuali. Kacau2, siap!!
Haaa, senang je kan.. Kacang je tuh.. Sambil tido pn buleh buat. ekekkkeke..
Tipu je tu.. Mane buleh masak sambil tido :p

 

b4 dat, nk mention siap2.. Masakan ni SANGAT pedas, ok..
So 4 those yg rase2 x kuat pedas, pandai2 la ubah mane yg patut.
Sy x bertanggungjawab in any case of sakit perut or cirit-birit ok.. (^_^)V

Selamat memasak!!

6 comments:

  1. nik suka ikan bilis.tapi atk suka tempoyak.selalu masak sambal ikan bilis jea.senang..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pantang tempoyak la yer.. heheh.. sambal ikan bilis best mkn ngn nasi lemak :)

      Delete
  2. alamak..sdapnya..haaaa..boleh buat idea utk masak hri ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap, tp berasap la QA.. menu peberet encik ayah.. makan ngan nasi panas.. phewww

      Delete
  3. Replies
    1. bese je kak.. cume pedas la.. *penuh rendah diri.. hahaha*

      Delete

tQ ya.. laen kali kOmen lagi :)