menu

Thursday, 7 February 2013

BANDUNG_part 2

ASSALAMUALAIKUM..

Hi olls!!
Meh kite sambung citer pasal BANDUNG..
Dah part 2 yer kawan2..
Pd yg tertinggal part 1, leh klik SINI
So bersedialah nk menghadap citer ni slame beberapa episod yer..
Hehehhe..

Setelah sekian lama citer ni tersimpan, baru kali ni aizu berpeluang hapdet pasal ni
Tu pn terkedek-kedek menaip..

. . . . . . . . . . . . . .

1 Januari 2013
(hari ke-2)

Pagi tu kami bangun agak awal..
Jam 6.00 am waktu Malaysia..
Dat means baru jam 5.00 am waktu Indonesia..
Bapak le awalnya..
Rase cam dh lame sgt tdo..
Huhu...

Slesai bersiap, kami turun makan kat cafe hotel tu..
Xde buffet2 cam kat tmpt kite
Diorg juz bg nasi goreng + nugget seketul + telur dadar..
Air lak ikut suke, whether coffee or tea..
Rase not bad, tp kureng syok sbb x pedas + makanan dh sejuk!

Ngam2 siap mkn, Pak Deden pun sampai..
Who's dat gurl man??
Beliau adalah supir kami..
Mase tu kadar sewa kete + supir Rp 450,000..
Dlm RM150 duit kite..
Reasonable price la utk 8 jam servis..

Tempat pertama yg dituju:
TANGKUBAN PARAHU

Tmpt ni adalah kawasan gunung berapi yg masih lagi aktif..
Lebih kurang 1 jam perjalanan dpd Bandung ke sana..
Kalo rase nk ke sane, korg kena kua awal utk elakkan 'macet' (jln jem)

Apa yg korg perlu tau:
Org2 kat Bandung mmg drive slow-motion..
1 jam perjalanan kami disebabkan Pak Deden bwk 40-60 km/j..
Mmg betul2 menikmati keindahan alam le kirenye..
Hoho...
Mgkn gak diorg cmtu dsebabkan faktor jalan yg agak teruk..
Lubang, lopak sane-sini..

Lastly kami sampai kat sini..
Bayarannya aizu dh lupe..
Tp dia mmg ada caj per head + transport kite tu..
Ok la, x mahal mane pun..

Kawasan ni agak sejuk..
Tp xla sesejuk Cameron Highlands..
Mmg cantik pemandangan kat cni..
Kawah2 tu pula berasap2..
Tp pengunjung x dbenarkan turun ke sana..
Bahaya katanya..
So tgk dr atas je, k..

Tangkuban Parahu adalah Perahu yg terbalik..
Asal-usulnya korg blh baca kat SINI..
Sebuah kisah yg menarik :) 

kami ber-6

Kla, biar gambar berbicara, ok...


kami ber-2 :)
nampak x asap yg kua tu??


Kat cni ada 6 kawah gunung berapi kalo x silap..
Penerangan akan diberikan oleh org gomen..
Diorg akan terangkan detail pasal ni..
Yg kat blkg ktorg tu, Kawah Ratu..


ayah + mak

 adik yg stil sorg2..
hahaha

cantik, pokok2 atas tu..
Cam bonzai

Ha, lupe nk cakap..
Kalo sampai kat ats ni, hati2 dgn penjual2 yg sentiasa mengekori kite..
Sangat-sangat-sangat merimaskan!!
Diorg akan start ikut kite since turun kete, sampai la kite naek kete balik..
X abes2 sorongkan barang2 jualan..
Tp dgn harga yang agak tinggi!!
Fridge magnet 6 keping = Rp100,000..
Sangat mahal, ok..

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Aftr dat kami singgah kat KAMPUNG DAUN
Tujuan: lunch..
Tmpt tu tersangatlah femes di kalangan pelancong luar..
Mmg cantik!!
Istimewanya kat cni, tempat makan yg agak klasik..
Dgn cuaca agak dingin + pondok2 yg dibina..
Harga makanan: agak mahal..
Tp ok la..


welcome to KAMPUNG DAUN!
penyambut tetamu??
hihi


4 duta Malaysia :p

JOm order makanan..
1 kelainan kat cni, kite kena ketuk kayu utk panggil waitress..
Sbb diorg akan tinggalkan menu kat kite..
Once dh siap pilih, baru ketuk bnde tu..


muke segan2 + excited mengetuk..
hehehe..

Menu dah sampai!!

mcm2 makanan ade..

1 kelemahan tempat ni:
kita x familiar dgn nama2 makanan kat cni..
So oder pn maen hentam je..
Lastly dpt mknn yg x kne slere..
Rasa, bese2 je..


Kat dpn tu plak ade org jual2 makanan..
Gula tarik, ngn nth pe nama makanan nth.
Sedap..


 cari rezki

benda ni dibuat dpd kelapa


gule2 bentuk bunga
kretip gilos..


gula2 bentuk luv..
darinya.. untukku.. sweet.. heheh

Perut dh kenyang, kami teruskan perjalanan ke kota Bandung..
Nak teruskan citer ke??
Rasenye xyah kot..
Panjang beno dh n3 kali ni..
Tangan pn dh nak krem menaip..
Huhu..

Insyaallah next n3, aizu citer pasal aktiviti kami ms kat Bandung tu yer..
Till da next n3..
Daa...

auto-publish

13 comments:

  1. nie yg wat xsabar nak gie bandung ujung tahun nie...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oppa, kantoi sudah.. falsya nk g sane ke ujg thn ni. nk ikott!! Sronok tau ;)

      Delete
  2. Agak kurang asam ayat anda di citu!huh
    ADIK YG STILL SORG2
    ciss..ciss n ciss huhu
    Sorg2 dlu..lps ni brdue..lala
    Atleast sume org blnje ms kat sne..ye x??haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. skali dia baca daa...time korg dh b2 nnt nk g mne lak.. angh n wani:kemboja.. ktorg lak bandung.. korg?? Haha
      ceh

      Delete
    2. T tb ms ktorg bgtaw la g mn lala

      Delete
  3. oooo...Bandung...inshaaAllah..akan sampai jgk ke sana 1 hri nti :))

    ReplyDelete
  4. Best nya jalan2 ke Bandung ni Kan Aizu??..
    InsyaAllah nak kesana jg suatu hari nti...:)

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Hihi.. nnt KA bwk la ank2 jln ke sana ;)

      Delete
  6. Tentu seronok dapat tengok negara orang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg sronok ;)
      tp sronok lg negara kite kak.. alhamdulillah

      Delete

tQ ya.. laen kali kOmen lagi :)