menu

Thursday 7 March 2013

jOm mAsak: Masak Lemak Cili Api Ketam

ASSALAMUALAIKUM...

Morning olls..
Its thursday!
X saba nk tggu esok..
Heheheh...

Menu kami mlm td agak special.. Erk, xla special mane sbnrnye.. Cume menu ketam tu adalah yg pertama kalinya wat kami berdua.. Al kisahnya mlm sbelum tu, ktorg p Pasar Borong Selangor tu.. Jln punye jln, nmpk la cik-cik ketam yg segar2.. Yg bestnye, tgk ketam mentah cmtu pn nk mleleh air liur.. Betapa tgginye imaginasi diriku.. Heheheh...

Sampai je umh terus siang ketam tu.. Berbekalkan 'ilmu' yg agak cetek dlm bab2 ketam nih, aizu operate le ketam tu.. Mengimbau kembali saat2 mak ajar siang ketam ms kat Sabah dlu.. Time tu baru darjah 6 rasenye.. Tere x?? Hahahah...

Kat bwh ni resepinya.. Simple in da world.. Resepi masak lemak cili api n9 yg ori..

MASAK LEMAK CILI API KETAM
sumber: emakku syg :)


masak lemak ketam..
my 1st trial :p


Bahan2:
  • 5 ekor ketam (potong 2)
  • segenggam cili api (ikut tahap kepedasan yg korg suke)
  • 1 inci kunyit
  • Garam
  • Serai
  • Santan
  • Asam keping

stEp-by-stEp:
  1. Siang ketam, bersihkan.. Ketuk2 sket bahagian kaki ketam (penyepit) guna anak lesung.. Itu bg memudahkan proses mkn td.. :)
  2. Blend halus cili api + kunyit..
  3. Masukkan cili yg dikisar.. Biarkan seketika
  4. Masukkan pula ketam yg dh siap dibersihkan & dipotong..
  5. Titikkan serai, masukkan dlm kuali/periuk. Masukkan garam..
  6. Bila ketam hampir masak, masukkan santan  asam keping
  7. Biar hingga mendidih, tutup api..
  8. Siap!!

Haa, kan senang tuh.. Aizu mmg saje wat pedas2.. Kirenye pedas tahap tinge berasap + peluh kat kepala la.. Baru puas.. Then santan tu biar lebih sket. Pedas + pekat.. Yummyyy...

Hasilnya, alhamdulillah.. Encik sOmi kate sedap.. Siap ulang makan 2x.. Bgn pagi td, tgk segala isi ketam smua dh abis.. Beliau wat projek rupenya tgh2 mlm.. Hehehhe...

p/s: agak2 mak bangga x kalo tau anak dia wat gulai ketam.. Hihihi

auto-publish

5 comments:

  1. vavavavvaa...sedapnyeeeee...

    ReplyDelete
  2. Nama pun masak lemak cili padi kalau tak berasap telinga tak puas kan..
    Sampai makan berulang sah-sahlah sedap teramat sangat:)

    ReplyDelete
  3. Sedap nya ketam masak cili...jarang masak ni Aizu...
    tapi sekali makan..bertambah2 nasi..hehe:)

    ReplyDelete
  4. malam malam masak ketam..ni dah kira bagus sangat dah ni

    kak zu klau malam goreng telo mata jer..hehe

    ReplyDelete

tQ ya.. laen kali kOmen lagi :)