menu

Friday, 5 April 2013

Jaga 5 minit pertama

ASSALAMUALAIKUM...

Salam jumaat buat semua..
Pagi yg penuh berkat..

Aritu aizu attend seminar kekeluargaan. Ni antara info yg  boleh aizu share kat cni:

JAGA 5 MINIT PERTAMA SETIAP PERTEMUAN..

Hargai 5 minit pertama setiap pertemuan.. Coz bermula dgn 5 minit tu la akan menentukan 'mood' kite di jam2 berikutnya.. Hmm.. Nak terangkan pn agak susah..


moga dikurniakan rumahtangga yg bahgia, anak2 yg soleh & solehah.
amin..

Contoh situasi:
Anak2 terlalu hepi menunggu si ayah balik keja.. Sampai terlompat2 saat si ayah buka pintu.. Pelbagai cerita dari si anak.. Petah berkata-kata.. Tp kesudahannya, tiada langsung sahutan dari si ayah.. Yg ada hanyalah keluhan & terus membisu..

Ya, mungkin si ayah letih. Banyak kerja yg operlu disiapkan di ofis. Dan terlalu banyak masalah yg terpendam di hati.. Tp x wajar si anak diperlakukan begitu. Seharian mereka menghitung detik, x sabar menanti kepulangan anda.. Sudahnya keseronokan itu hilang, dek kerana layanan sebegitu..

Melihatkan tiada balasan & layanan dpd si ayah, si anak membawa diri.. Terus terdiam dan sambung bermain sendirian.. Tiada lagi suara ceria yg keluar dari mulutnya.. Dan lebih buruk, rasa serik mula bertamu di hati mereka.. Tidak hairanlah jika tiada lagi 'sambutan' saat salam diberi, pintu dikuak di hari2 mendatang..

. . . . . . . . . . . . . . .

Ok, korg leh paham x apa yg cuba aizu sampaikan? Simple situtation sbg contoh.. Huhu...

Kesimpulannya, 5 minit pertama setiap perjumpaan itu haruslah dijaga.. Andainya berlaku perselisihan faham dan ada yg berkecil hati, maka suramlah keadaan di rumah sehingga keesokan harinya..

So luangkan masa & gunakan sebaik2nya minit2 pertama setiap pertemuan.. BAITI JANNATI.. Kita yg mencorakkan segalanya.. Smoga rahmat ALLAH sentiasa melimpahi kehidupan kita sehari2an.. Amin ya rabb..

*alhamdulillah.. syukur coz aizu dbesarkan dlm suasana kekeluargaan yg sgt harmoni.. :")

auto-publish

7 comments:

  1. Pucuk pangkal iman kena ada kalau ada pegangan pasti tahu menilai mana yg terbaik utk kehidupan. Sendiri kena pilih dah fikir. Kalau silap sikit terus dipanjangkan rugilah... sama-sama semua kena ada fikiran yg terbuka dan sentiasa mencari kebaikan dari masa yg ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak.. kite stuju sgt.. pokok pangkalnye iman.. :)

      Delete
  2. kunjungan perdana gan...
    salam kenal dan sukses terus.

    ReplyDelete
  3. salam
    Kalau akal menguasi diri tanpa di pandu oleh iman..punah jawapnya.

    ReplyDelete
  4. salam
    Setuju dgn pendapat kak zakie

    ReplyDelete
  5. beyul betul setuju. yela kdg kalau kita excited jumpa orang tu tapi dia macam takde perasaan je terus i badmood huhu

    http://whitewallsofhermind.blogspot.com/2013/04/tastebuddies-1st-gathering-at-kelantan.html

    ReplyDelete
  6. bagus pnduan ni aizu..inshaaAllah,sama2 kita amalkn :)

    ReplyDelete

tQ ya.. laen kali kOmen lagi :)