menu

Friday, 3 January 2014

Kisah NABI LUTH & NABI MUSA

ASSALAMUALAIKUM...

Hari ke 3 di tahun baru..
Happy New Year!!
Meskipun lewat, tp still baru lg kan??
Hehehehe..

Mlm td aizu tgk rancangan Mimbar Pencetus Ummah..
Dah nak final dh pun..
Mmg menarik.. Suke tgk cara penyampaian mereka.. Tp x tgk dr awal.. Bukak je dh sparuh..
Huhuhu..

Mggu ni tajuk: SIRAH NABAWIYAH..
Secara x langsung, dpt 'refresh' semula kisah2 nabi yg slalu kite dgr since kecik2 dulu..
Alhamdulillah..Kisah Nabi Luth - Masyarakat yg menjalin hubungan sejenis. Allah menurunkan hujan batu sebagai balasan terhadap perbuatan mereka.

Allah SWT berfirman:

"Dan (ingatlah kisah) Luth, ketika ia berkata kepada kaumnya: "Mengapa kamu mengerjakan perbuatan keji itu sedang kamu melihat(nya). Mengapa kamu mendatangi laki-laki untuk (memenuhi) nafsu(mu), bukan mendatangi wanita? Sebenarnya kamu adalah kaum yang tidak dapat mengetahui (akibat perbuatanmu)."
 
"Maka tidak lain jawapan kaumnya melainkan mengatakan: 'Usirlah Luth beserta keluarganya dari negerimu; kerana sesungguhnya mereka itu orang-orang yang (mendakwahkan dirinya) bersih.' 


Kisah Nabi Musa - dengan tongkat

Ringkasan:

Nabi Musa berdepan dgn sekumpulan ahli sihir. Ahli2 sihir itu melemparkan tali, yg kemudiannya bertukar menjadi ular. Dgn kuasa ALLAH, tongkat Nabi Musa bertukar menjadi seekor ular yg sangat besar, lalu memakan semua ular2 yg dibuat oleh ahli sihir.

Firman Allah bermaksud:

“Dan lemparkanlah apa yang ada di tangan kananmu, pasti ia akan menelan apa yang mereka buat. Sesungguhnya apa yang mereka buat itu hanya tipu daya tukang sihir dan tidak akan menang tukang sihir itu dari mana saja ia datang.”

Sebahagian daripada kalangan pengikut Firaun, termasuk isterinya mengikuti ajaran yang dibawa Musa. Melihatkan ahli sihir dan sebahagian pengikutnya beriman dengan ajaran Nabi Musa, Firaun marah, lalu menghukum golongan berkenaan. Manakala isterinya sendiri diseksa hingga meninggal dunia.  

Hebatnya mukjizat yg ALLAH kurniakan kepada para nabi.. Allahuakbar..

Dua kisah ni je yg sempat kite tgk..
Tp sgt2 menarik utk dikongsi..


1 comment:

tQ ya.. laen kali kOmen lagi :)