menu

Tuesday 24 July 2012

jOm masAk - mEnu 1

ASSALAMUALAIKUM

Salam ramadhan.. Ujan rahmat d pagi hari.. Syukur.. Tp cian kt en sOmi. hOpe jalan ok, x jem. Amin...

Dsebabkan xtau nk update pasal pe pg ni, so aizu nk citer pasal menu kami ms berbuka smlm..

Hasil discussion dgn beliau, kata sepakat telah dibuat. Kerutuk ayam, kacang panjang + carrot + daging grg kunyit, budu *menu wajib beliau*& karipap.. Opps, lupe.. Telur masin.. Cam kecur lak rase.. Huhu..

Kirenye meriah gak la menu kami smlm. Arini xtau lg.. Silap2 telur dadar je.. Heheheh...

Meh nk share resepi sket..

KERUTUK AYAM versi aizu :)

bAhan2
  • 6 ketul ayam - campurkan drumstick+thigh
  • 3 sudu bsr rempah kerutuk - bli ms kt klantan aritu
  • 2 sudu bsr lada mesin - lada kering+bwg merah+bwg putih
  • 1 biji kentang
  • *2 inci halia
  • *2 inci lengkuas
  • *1/2 biji bwg besar
  • *2 bj bwg putih
  • santan - ikut suke nk pekat mane
  • garam secukup rasa
  • rempah ratus a.k.a penumis..  - aizu x letak, sbb mmg fobia ngan bnde2 tuh.. huhu

stEp-by-stEp
  • Bersihkan ayam, taruk tepi
  • Panaskan minyak utk tumiskan lada mesin.. Bile dh naek minyak, masukkan bahan yg bertanda *.. Make sure bhn2 * tu ditumbuk dulu.. Taruk garam
  • Then masukkan ayam lak. Kacau2, pastu bia jp..
  • Rs2 dh ok, baru masukkan santan..Masukkan kentang


siap!!

Karipap lak intinya mmg dh siap. Sbb dh mntk encik mak buatkan. *termengelat.. hihi*
So smlm, aizu tggl nk menguli tepungnye je.. Resepi mak la yg aizu ikut.. Dah terbiasa.. Tp smlm aizu campur skli tepung beras.. Hasilnya, best gak.. Kulit karipap tu tetap rangup walaupun mkn b4 tido..


KARIPAP versi my mOm :)
  • 5 biji keledek - dipotong dadu
  • 3 sudu rempah kari
  • 2 sudu udang kering
  • 3 sudu lada mesin
  • sedikit daging
  • garam secukup rasa
stEp-by-stEp
  • Panaskan minyak dlm kuali, then masukkan lada mesin.. Bile dh naek bau, masukkan lak udang kering yg dh ditumbuk.. Daging pn masuk ms ni gak.. Taruk garam
  • Then, masukkan lak keledek yang dh digaul dgn rempah kari.. Kacau2..
  • Masukkan air.. Yg ni, korg agak2 jela, coz nk lembutkan keledek yg keras tuh..
  • Siap!!

KULIT KARIPAP

baHan2
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 cwn tepung beras - aizu tambah
  • 3 sudu marjerin
  • 2 sudu kecik garam - bancuh guna air sejuk
stEp-by-stEp
  • campurkan tepung gandum + tepung beras
  • masukkan marjerin.. uli guna tgn je..
  • Rase2 dh rata, masukkan lak air garam td.. Masuk sket2 tau, takot ter'over air lak..
  • Uli doh tu sampai la xde tepung melekat kat bekas tu or tgn kite..
  • Dh siap, bulat2kn then lenyek2, pastu blh la start taruk inti..

hasil kerja tgn yg ori tau.. kelim karipap yg sangat mencabar.. hheheh


Yg bestnye, bile dh siap masak, encik somi blh g dapo, cari2 barang.. Rupe2nye beliau dok cari pengepit karipap tu.. Coz beliau ingatkan istri beliau gune bende tu utk kelim karipap.. Haish.. Beliau x mempercayai hasil tgn isterinya.. Think +ve: may b cantik sgt kot hasilnya. Cam guna pengepit tuh.. Hahahah.. Saaangat perasan..


dah siap guringgg :)

Ok la, sekian utk kali ni.. Insyaallah laen kali kite sambung citer pasal masak2 ni ye (^_^)

b4 berundur, meh cuci mata jap tgk menu kami smlm.. Pic x clear.. Bese la, kamera enset je.. huhu


air oren peel fresh pn ade :)

4 comments:

  1. comelnya karipap tu :-) akak suka inti keledek. sedapp je karipap tu kan..

    ReplyDelete
  2. comel ke kak.. malu lak.. hihihi.. smlm lak cam menjadik kelim bnde tu.. kalo x, mcm2 bentuk ada.. rupe boye pn timbul.. eekkeke.. inti kledek mmg best :)

    ReplyDelete
  3. perutku menyanyi rianggg.. adoiii.. nape tunjuk gambo mcm ni masa bln puasa. pagi lak tu. merengek2 dah perut lisa ni..

    p/s: rajinnya aizu masak sejak kawin ni. Kagum rasa. hehehehehehe

    ReplyDelete
  4. hi lisa..
    perut menyanyi riang ke.. Xpela, better than menyanyi x riang.. Hehhehe..
    Xpe, dugaan bln pose.. :)

    P/S: bkn rajin, tp t/jwb :)
    kagum gak bile tau perut lisa pandai nyanyi+merengek. Hihi..

    ReplyDelete

tQ ya.. laen kali kOmen lagi :)