menu

Thursday, 26 July 2012

jOm masAk - mEnu 3

ASSALAMUALAIKUM..

2nd n3 utk hari ni :)

Smalam kami berbuka dgn lauk yg simple je..

AYAM GORENG BEREMPAH
SUP SAYUR + BALL2 + SOH HUN *tul ke eja dia??
MENU TAMBAHAN : SATE

Hmm.. lauk2 yg dimasak tu mmg permintaan beliau. Blm time lunch lg dh gtau nk mkn lauk tu. Bagus betull. Huhuhu..

So sampai je umh, rendam ayam.. Then tinggal jp, solat asar.. Sekitar jam 6.00 pm, bermulalah tugas seorang masterchef d dapo comel miliknya.. heheheh..


AYAM GORENG BEREMPAH

bAhAn2
  • 5 ketul ayam - aizu guna part drumstick je
  • 1 batang serai
  • 2 ulas bwg putih
  • 1/2 biji bwg bsr
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit
  • garam
  • sedikit sos tiram - ngengada bubuh sendiri.. heheh

stEp-by-stEp
  • bersihkan ayam, ketepikan
  • kisar serai, bwg putih, bwg bsr, halia & kunyit..
  • gaul ayam dgn garam + sedikit serbuk kunyit.. Kalo nk kaler cantik la.. Nak lg best, gaul sket ngn rempah..
  • pastu sapu lak ngn sos tiram
  • perap lbh kurang 15mnt.. Lebih lama, lg best..
  • gOreng sampai kaler keemasan
  • siap!!

keadaan ayam yg siap digurenggg * lupe nk amek serdak


SUP SAYUR CAMPUR2
*sesuke je bg name.. hehe

bAhAn2
  • kobis panjang
  • cendawan tiram
  • cendawan pe ntah, yg cam asam keping tu
  • carrot
  • ball2 - fish ball, crab ball, apa2 ball jela.. *jgn dragon ball udah.. hehehe
  • kentang
  • serbuk perasa - aizu guna kiub ayam je..
  • garam
  • bwg goreng
  • daun sup
stEp-by-stEp
  • cuci smue jenis sayur yg korg nk letak tu. Nak letak sayur laen slaen yg tulis kat ats tu pn xpe.. optional :).. Pastu potong ikut suka
  • bersihkan gak ball2 yg ade
  • panaskan periuk, isi air.. Xkisah la byk mane. kalo rs suke hirup2 kuah, letak la lebih sket..
  • tHen masukkan kiub tadi. Pastu bubuh garam.. kacau2..
  • Masukkan sayur yg agak keras - carrot & kentang
  • masukkan lak ball2..
  • lastly, balance syr yg ada..
  • jgn lupa taruk soh hoon tu
  • siap!!

time nak mkn, tabur daun sup + bwg grg

Hmm.. X best mkn sup kalo x pedas.. So aizu tambah sket menu, buat sambal kicap.. Baru best!! :)


SAMBAL KICAP

bAhAn2
  • 30 bij cili api - ikut suke nk taruk byk mane
  • 2 ulas bawang putih - digoreng dulu.. sbg agen pemekat
  • kicap manis
stEp-by-stEp
  • buang tangkai cili, then cuci
  • blend cili + bawang putih yg dh digoreng tu.. Xbp hancur pn xpe.. Lg best :)
  • Dah siap, taruk lam bekas, then curahkan kicap manis
  • siap!!
*AMARAN : jgn letak garam & kicap masin. Rasenya akan berubah. Totally different!! Aizu ckp berdasarkan pengalaman.. Huhuhu..


pic x clear.. huhu

Till da next n3..

Daaa...

Lupe lak.. our whoLe mEnu


aym grg+sup sayur+sambal kicap+sate+kuih sagu :)


No comments:

Post a Comment

tQ ya.. laen kali kOmen lagi :)