ASSALAMUALAIKUM..
Hi ollsss.. Slamat pagiii..
Hmm.. Hari yg kelam kabut. Pg2 dh berpeluh, dok berkejar ke sane, bkejar ke cni.. Mlm td parking bwh full. So naek la ke parking bertingkat. Sudahnye, pg ni kena la mendaki, amek kete.. Sampai opis lak, dok memusing cari parking. Pun full gak.. Hatttooiii... Solution: block kete len. Hehehe...
Ok, stop ckp pasal tu. Cam bese, sambung segmen jom masak :)
Menu kami smlm:
NASI PUTIH
AYAM GORENG CILI API
LABU MASAK LEMAK
CUCUR BILIS
AYAM GORENG CILI API - super pedas
bAhan2
- 5 ketul ayam - aizu wat smue peha
- 30-40 biji cili api
- 1/2 biji bawang merah - utk dikisar
- 1 biji bawang merah - dipotong bulat2
- serbuk kunyit
- garam secukup rasa
stEp-by-stEp
- Bersihkan ayam, then gaulkan dengan garam+kunyit
- Panaskan minyak, goreng ayam tersebut
- Sementara menggoreng, kisar cili api+bawang
- Potong bawang (bulat2), then ketepikan
- Aftr ayam tu siap digoreng *warne keemasan*, angkat & ketepikan
- Kurangkan minyak yg digunakan utk menggoreng ayam.. Then tumis bhn2 yg dikisar
- Kacau2... Masukkan garam..
- Pastu bawang bulat2 lak
- Lastly, masukkan ayam dlm kuali, kacau2.. Blh gak kalo 'mandikan' je ayam tu ngn bhn yg ditumis :)
- Siap!!!
terasa lg pedasnye.. slurpp
LABU MASAK LEMAK
bAhan2
- 1/2 biji labu - depends pada saiz labu korg tu. Aizu gune labu saiz kecik je
- 2 cwn santan - 1 1/2 cwn pati, slebihnye air
- Serbuk kunyit
- bawang merah - dimayang x bp nk halus
- bawang putih - pn same
- 7-8 ekor ikan bilis
- daun kunyit - aizu x letak, sbb lupe nk bli. huhu
- garam secukup rasa
stEp-by-stEp
- buang kulit labu, pastu potong kecik2.. Jgn kck sgt, sbb tkot hancur ms masak nnt. Dh x feel nk mkn
- Masukkan smue bahan, kecuali daun kunyit & labu ke dlm periuk.. Kacau2..
- Dag lame sket, baru la masukkn daun kunyit tu
- Lastly labu yg dh dipotong..
- Jgn stop kacau untill kuah tu mendidih. Ni bg mengelakkan 'pecah santan'. Xcantik nnt..
- Siap!!!
terliurnyer tgk ayam 2...slurpppp..:)
ReplyDeletenora saniey: yeke.. Leh la try masak nnt.. Ish2, lap air liur tu cpt.. Shomot laa.. :p
ReplyDelete