menu

Thursday, 9 August 2012

biskut sArAng sEmut

ASSALAMUALAIKUM...

Hi oll readers.. Spt yg dijanjikan.. Ni la 'sarang semut' yg membuatkan aizu tido lmbt mlm td.. Korg msti kenalkan, kuih ni. Yela, 1 skolah.. Hahahha...


BISKUT SARANG SEMUT..
Ni la bende yg bertanggungjawab atas kemengantukan yg teramat pd arini..

Hmm.. Disebabkan syawal bakal menjelma x lame lg, ditambah lak ngan lagu2 raya yg berkumandang kt radio, so aizu start la operasi wat kuih raye.. Kalo x, kesedaran tu x timbul2 dlm diri nih. Heheheh..

Mlm td aftr berbuka. kami ke alamanda. Niat d ati nk Q amek aiskrim free kt baskin. Tp hampa & kecewa, sbb line panjang sgt. So round2 jp, trus balik.. Dlm kul 10.30, baru la operasi wat kuih bermula. Uli2, parut2, masukkan dlm cup, bakar2, packing2.. Lastnye kul 12 lebih, dkt kul 1 baru siap.. Huhu..

Ekceli, kuih ni mmg dh jd 'kuih wajib' kat umh ktorg. Encik mak suke beno kuih ni.. Rasenye start aizu skolah rendah lg, kuih ni dh wujud. Mule2 mak le yg wat. Tp bile anak2 dh beso, peralihan tugas telah berlaku. N da lucky one is..... ME!! Huhuh..

Bezanya, kali ni aizu beli brg sendiri, wat kt umh sendiri. So smuenye sendiri la.. Tp utk 3 tmpt.. Umh sendiri, umh mak & umh mentua.. Hoho.. Cam x caye lak.. Tu la hakikat sbnr org yg dh kawen.. Smuenye kena same rata yer kwn2 :)

Kla, kat bwh ni resepi turun temurun dpd mak.. Aizu pn xtau mak dpt resepi ni dpd mane.. Mntk halal jela yer, tuan punye resepi :)

BISKUT SARANG SEMUT

bAhan2:
  • 225 g mentega
  • 1 1/2 cwn tepung gandum
  • 3/4 cwn gula halus
  • 1 sudu kecil esen ros
  • 2 butir kuning telur
  • Ceri, kismis @ choc rice - sbg hiasan

sTep-by-stEp
  • Pukul mentega + gula hingga sebati. Optional: guna mixer blh, tangan pn boleh.. Aizu suggest gune mixer la utk step ni, sbb nk bg adunan tu betul2 sebati.
  • Masukkn kuning telur 1 by 1.. Then esen ros lak
  • Masukkan tepung gandum. Seelok2nya yg dh diayak. Tp x ayak pn xpe :).. Masuk sket2 tau. Tgk tahap kekerasan adunan tu.. Mase step ni, dh buleh gune tgn. Baru best
  • Bile adunan dah berjaya menjadi doh yg x melekat2, blh la start parut-memarut.. Ni la yg menjadikan kuih ni cam 'sarang semut'.. N ni la gak part yg paling mencabar. Naek haus tgn menyagat. Heheh..
  • Pastu masukkn hasil parutan dlm cup. Seelok2nya parut sket, pastu trus masuk dlm cup. Takot kalo dihimpun skali, bnde tu akan melekat2 & x halus..
  • Lastly, taburkan choc rice & ceri. Baru la kuih cantik berseri. Heheheh
  • Bakar suhu 160' slame 10-15 mnt. Bergantung pd oven masing2..
  • siAp!!!


sedia utk dibakar :)


in da making


after packaging.. dpt 4 bekas semuanya (^_^)


Ok, sekian je utk kali ni.. Insyaallah ada resepi laen yg bakal menyusul. So..
TUNGGUUUUU :)

No comments:

Post a Comment

tQ ya.. laen kali kOmen lagi :)