menu

Friday, 7 September 2012

jOm mAsak - sOtong mAsAk kunyit

ASSALAMUALAIKUM...

N3 masak2 di ptg hari..

K.E.K.E.N.Y.A.N.G.A.N...

Tu la perasaan ai ketika ni.. Mane x nye, g open hOuse kat 4 tmpt. Laksa johor, nasi impit, sate, soto, ns mnyk, kuih muih, mcm2 la.. Smue ada dlm perut ni. Naek sengkak rase.. Huhu.. Alhamdulillah, rezeki.. Ni bkn 'rezki dtg bergolek.' Tp 'rezki dtg BERgolek2.'.. Hehehe..

Ok, ttp citer pasal open hOuse.. Now masuk bab masak lak yer..

Smalam ketandusan idea punye pasal, so aizu masak la sotong kunyit ni. Lgpn dh lame x mkn. Nak wat sambal tumis, aritu baru je msk sambal tumis udang.. Kot sambal tumis tetiap ari, muke pn leh jd merah.. Kenan.. Hahahaha..

So ubah le menu. Skali-skale, pe salahnya.. Lgpn senang beno nk masaknye.. Mmg sesueiii sesangat la dgn thp 'kerajinan' ai ni.. Hehehe...

SOTONG MASAK KUNYIT

resepi asal : emakku sayang
di-try oleh: aizu's life a.k.a anak emak tersayang :)



bAhan2
  • 8 ekor sotong - saiz sederhana
  • 1 biji bwg besar - potong bulat2
  • 1 ulas bwg putih - hiris
  • 5 tangkai cili api - hiris memanjang
  • serbuk kunyit
  • garam secukup rasa

stEp-by-stEp
  • Bersihkan sotong, potong kecik2.. Ala2 cincin tu..
  • Gaulkan sotong bersama garam + kunyit..
  • Panaskan minyak, tumis bwg putih.. Bile dh naek bau, baru la masukkan sotong yg dh digaram-kunyit td..
  • Kacau2, jgn bg hangus.. Masukkan bwg bsr.. Then cili api yg dipotong memanjang..
  • If nk kuah, masukkan sket air.. Tp kalo x taruk air pn xpe, cOz sotong dh mmg berair..
  • siAp!!!

4 comments:

  1. simple dan ringkas ...yang penting rasanya... akak pun selalu gorengkan sotong dari buat menu lain... lebuh 'laku'..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg simple kak.. Menu bile thp kemalasan max.. Hehe.. Tp yg simple ni la plg laku.. Xyh simpan, trus abes :-)

      Delete
  2. Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

    ReplyDelete

tQ ya.. laen kali kOmen lagi :)