ASSALAMUALAIKUM...
Monday...
Hmmm.. Kemalasan berda di tahap max.. Huhu...
Nak update pasal trip ke bandung aritu, pic lom ade lg..
So arini citer pasal masak2 jela yer..
DONAT gebu...
Aizu dpt resepi ni dpd blog kak izah..
Mmg lembut je donatnye.. Gebusss..
Meh nk share resepi..
Aizu juz copy + paste jer bnde ni..
tQ kak izah :)
DONUT LEMBUT SALUT COKLAT
by: kak izah
di-try by: aizu
2 sk yis mauripan
1/4 cawan air suam
1sk gula
*satukan bahan diatas dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.
3 cawan tepung gandum
4 sb gula
1/2 sk garam
2 sb susu tepung
1 biji telur
1/2 cawan air - kurang lebih
2- 21/2 sb butter / marjerin
- Satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar.
- Gaulkan sekata dan lubangkan tengah2 tepung.
- Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga licin atau tidak melekat ditangan.
- Biar kan doh didalam bekas yang bertutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
- Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
- Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
- Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat.
Sedia dinikmati.
Senang jer, kan. 7 step je.. Xbyk pn..
Actually aizu try resepi ni ms blk dr Cameron Highlands aritu. Tp dok pendam jer pic sampai skrg.. Heheh..
Unfortunately...
Aizu xleh nk upload pic laaa..
So x dpt nk tunjuk hasil kerja-tangan ai yg kretip ni.. huhuhu..
Xpe, nnt try upload kat umah.
So, slamat mencuba..
*KENAPA X LEH NAK UPLOAD PIC YER??? DH REFRESH BYK KALI, X GAK BOLEH.. NYAMPAHHHH :(
salam aizu....
ReplyDeletenie...buat akak tak puas hati nie....tak dapat nak tengok hasil air tangan aizu yang kretif tu...
wahhhh, sukenye donat....;)
ReplyDeletesaya pun suka donut :-)...
ReplyDelete