ASSALAMUALAIKUM..
9 Ramadhan 1434h
Aizu buat murtabak mini ni gune kulit popia je.. Senang.. Xyah susah2 nk uli tepung ke hape.. Beli yg siap je.. Heheh..
Meh kite nk share resepi.. Bulan2 pose cenggini mmg standard la wat n3 pasal masak2 & makan2.. :D
MURTABAK MINI KULIT POPIA
Resepi asal: Emakku sayanggg
Di-try oleh: Aizu's Life
Murtabak mini kulit popia
Bahan2:
- Kulit popia - aizu guna yg saiz besar
- 3 biji kentang - dipotong dadu
- 4 sudu besar rempah kari
- *Cili kering
- *3 ulas bawang
- *2 ulas bawang putih
- Daging / ayam cincang - aizu gune ayam je, brand ayamas
- 1 biji telur
- Air
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
Cara2:
1. Kentang dipotong dadu.. Then gaulkan kentang yg dah dipotong dadu dengan rempah kari.. Ketepikan..
Kentang dipotong dadu
2. Kisar bahan2 yg bertanda *
3. Panaskan minyak, tumis bahan yg dikisar halus
4. Masukkan garam, tumis sampai naik bau
5. Then masukkan kentang.. Kacau2 sampai rata bahan2 yg yg ditumis tadi
6. Masukkan air untuk bg kentang cepat empuk.. Curah je lebih pun.. Pastu kuatkan sket api..
7. Masukkan pulak daging/ayam cincang..
8. Lastly bile rasa kentang dah cukup empuk + air agak kering, masukkan telur
9. Kacau2, siap!!
Inti murtabak
Cara membungkus:
- 'Bentangkan' kulit popia, then isi 1-2 sudu inti kat tengah2
- Lipatkan kulit, membentuk segiempat.. Bancuh sedikit tepung + air sebagai 'gam'
- Dah siap, goreng!
- Jgn lupa toskan minyak ye..
- Siap!!
Dah siap, yg balance leh masuk dlm fridge..
Frozen gitu.. Bile2 teragak, goreng je :)
sedapnya
ReplyDeletebln posa nie,,belum makan murtabak,,,
ReplyDeleteleh try
Boleh cuba murtabak mini ni. terima kasih akak kongsi.
ReplyDeleteNak cuba lah nti..nmpak sedap sgt...:)
ReplyDeleteUh... kreatiflah aizu. Idea yg sangat boleh ditiru.
ReplyDeleteKakak suka kuih yg guna kulit popia - jadi memang sukalah kalau dapat ikut:)
leh try nie... hehehheh....
ReplyDelete