menu

Thursday, 19 September 2013

RPP TASIK KENYIR

ASSALAMUALAIKUM..

X rajin nk bermukadimah...
Terus start citer jela yer.. Heheheh..

Kali ni sambung pasal percutian kami kat Tasik Kenyir aritu.. Pd yg lom baca, leh tgk kat Family Trip: TASIK KENYIR part 1..

Spt yg dijanjikan, n3 kali ni aizu nk citer pasal tempat penginapan kami sepanjang kat sane.. RPP TASIK KENYIR..

Aizu booked since 28/02/2013, kat SINI.. Punye la lama menghitung hari, akhirnya detik itu sampai jua.. Hehehe.. Bkn senang nk dpt utk ujung minggu.. Sentiasa full.. 1st time gunakan kemudahan penjawat awam utk aktvti bercuti bsama kuaga :)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


Sampai je jeti, kita kena park kete kat sana. Insyaallah slamat.. Tempat pun redup je coz pokok2 besar byk.. Free!

'Gerbang' menuju ke jeti


Bergambar sementara tggu bot sampai :)
(Akak ipar, ayah, mak, adik & khalish)


Kami :)

RPP TASIK KENYIR ni terletak kat Pulau Sah Besar.. Dah namanya pulau, so kena la gune pengangkutan air.. Bot ber-enjin.. RM30 dah dicaj siap2 ms booked bilik aritu..

Perjalanan amik masa lebih kurang 15 minit.. Bergantung pd kelajuan bot tu yer kwn2..
1 lagi, perlu diingat:
BAWA MAKANAN / BAHAN MENTAH YG MENCUKUPI SEBELUM KE SANA..
Ngam2 la 1 bot utk kami & barang2..


 khalish + yayah :)


chentaku...
dok sbelah driver lagi :)

Sampai je sana *pic xde plak* aizu trus uruskan bilik.. Check-in, amik kunci..
Kami booked banglo 2 bilik. RM50 je 1 mlm.. So total 2 mlm RM100+RM30 (bot)..
Murahkan???

Tempat tu mmg cantik!
Subhanallah...
Start dpd pemandangan atas bot, sampai la ke Pulau Sah Besar..
Sgt cantik!
Indahnya bumi ALLAH..

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


Masa bg kunci, pihak BPH bg rumah paling dekat.. Kiranya x perlu 'mendaki' tinggi2..
So kami ditempatkan di MERANTI..

Aizu ckp 'mendaki' coz kita kena naik tangga yg tggi..
Setelah dikira *b4 berangkat pulang* ada 117 anak tangga!!
Tu lom lagi tangga banglo tu..
Bayangkan keadaan kitorang yg kena mendaki sambil bwk barang yg byk x hengat tu..
Semput!!! Hahahaha...
Ntah bp kali benti, amik nafas jap..

Setelah berpenat lelah...

Tadaaaa...

 Ruang tamu..
Ada sofa + meja kopi + carpet..
Sliding door pun ada :)


 Tv flat screen + astro

Pemandangan luar dpd balkoni


Bilik tidur 1
2 single bed + bathroom + cupboard

Bilik tidur 2
2 single bed + cupboard.. Xde bathroom pun

Tp bilik air kat luar ada, betul2 depan bilik ni..
Luas.. Siap water-heater..

Dapur...

 Fully-furnish..
Fridge , kettle, rice cooker, toaster

Dapur  + gas


Segala kelengkapan...
Blender, pinggan-mangkuk-pisau kecik-pisau daging-sudu-senduk-kuali besar-tapis besar-lesung batu pun ada!

Mmg lengkap!!!
Segala hatok-nenet ada disediakan.. Tggl lagi nk bwk makanan + barang2 mentah utk memasak je..

Overall, mmg best sgt2 kat ctu..
Aircond mmg xde.. Tp jgn risau.. Cuaca kat ctu mmg damai je.. X panas.. Tido mlm pun sejuk je.. Selubung!!

Kla, rasanya cukup sampai cni je dlu kot.. Penat dh mengarang ayat.. Hehehhe..
Insyaallah nnt kite sambung citer yer..
Daaa...



*RPP = Rumah Peranginan Persekutuan

16 comments:

  1. wah! seronoknya Aizu...
    tak pernah smapai lg lah Tasik Kenyir ni..
    bilik nampak cantik...murah pun ia...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sronok kak..
      xpe, nnt blk cni akak g sane k.. mmg cantik..
      mmg murah

      Delete
  2. Apasal murah benar sewa banglonya ye aizu?
    Kakak mula fikir tempat berhantu agaknya itu yg org takut nak sewa hihi... tapi bila kakak tengok aduhai cantiknya mak ai!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg camtu rate dia kakzakie.. kalo banglo 3 bilik, bru RM60.. Tp full ms org booked aritu..
      alhamdulillah, xde citer2 mistik pun.. hihi
      mmg cntk!

      Delete
  3. weee best la!pegi pulak reramai dgn family kan,mesti happening ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best anis.. tp kena g reramai la.. kot 1,2 org, bosann.. heheh

      Delete
  4. bestnyerr..... next trip boleh consider nii

    ReplyDelete

  5. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam... blh, silakan :)

      Delete
  6. Aslkm..sy cuba search pengalaman2 bercuti di rpp tasik kenyir ni sbb sy ada mohon bercuti ke sana n dah lulus..cantik tmptnye...x sabar nk pergi..brg2 basah tu beli di jeti sblm naik bot ke? Parking kereta tu dikira mcm mane bayarannye? Lg satu..sy mungkin sampai tmpt tu mlm..bot kat sana sampai pkl berape? Sori ye..byk tanye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..
      tmpt tu mmg cantik.. jauh dr kesibukan kota :)
      1. barang2 basah tu sy mmg bawak siap2 b4 sampai kat jeti tu. Tp kalo beras, minyak masak, sardin, bawang etc bwk dpd rumah..
      2. parking mmg free. Diorg mmg ada siapkan tempat ms kat jeti. Free + redup coz pokok besar2
      3. kalo mlm x sure plak. tu kne try tny bph.. tp seingat sy, kat jeti tu ada no contact person yg bwk bot tu. so blh call no tu bile dh sampai.. kalo x silap, kat resit bayaran kite tu pun ada no fon org tu

      Slamat bercuti :)

      Delete
  7. salam.. tumpang tya.. bot tu termasuk pegi balik ke ye.. sy akan bercuti disana bulan sept.. lama lagi pun tp terujanya bkn main..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam... yup, tambang bot tu utk pegi blk.. tu pun kire bertuah sbb ms nk blk ke jeti, dpt naik 'feri' diorg... hihi..

      Delete
  8. Salam aizu, kite nak tanya la. Bayaran buat online ke byr masa dah sampai kt chalet tu ye? Aizu ada mention byr chalet sekali dgn bot dh. Tq aizu info :)

    ReplyDelete

tQ ya.. laen kali kOmen lagi :)