menu

Monday, 7 July 2014

Tolong SOPAN sikit

ASSALAMUALAIKUM...

9 RAMADHAN 1435h

mOrning!!
Isnin muncul lagi.. Mood keje?? Toksah tanya.. Heheheh...

Hmm..
Tajuk n3 cam garang je.. Tp sebenarnya x pun.. Baca dgn intonasi selamba ok.. Chillllll...



Puasa baru je seminggu..Tp persiapan raya tu kitorang dh buat sikit2.. Hehehe..
So bg memenuhi masa terluang tu, kami g la kedai jual baju & tudung..
Masa tu lebih kurang pukul 6.20ptg..

Nak dijadikan citer, aizu belek2 tudung yg mmg dh berlonggok kat offer bin..
Adat la tu.. Byk tangankan.. So keadaan tdg kat ctu mmg ada 1,2 lai je kot yg masih berlipat. Yg lain, semua dh bercampur aduk.. Korg blh imagine kan, cmne keadaan dia?? Tipu laaa kalo x tau. Sbb rata2 pembaca blog ni adalah kaum hawa yg sememangnya bpengalaman luas dlm bidang 'mengembur' baju-bajan.. Hahahha..

Tp ms g tu org dh x ramai.. Yela, masing2 dok sibuk cari juadah berbuka kat bazaar dpn kedai tu..
Tetibe pk: "wrong timing ke??"

Yg x best tu, pekerja kat kedai tu.. Maybe mmg tu part dia.. So aktiviti melipat & menyusun tu dia kena buat sendiri la.. Yg kami ni pulak nak memilih..
Kelakuan agak 'kurang sopan' oleh beliau.. Siap tolak2 lg tangan kita yg tengah memilih..
Pastu bile tanya, jwb pun dgn nada yg 'kurang sopan'..
Dia sibuk nak melipat, sambil buat muka pun 'kurang sopan'..
So total dah 3 kali 'kurang sopan' yg beliau buat dlm tempoh 10 minit tu..
Tapi hati ni masih SABAR... Huhuhu..

Kemuncak kesabaran ni rs dh x terbendung bila dgn selamba je budak tu ckp: "Kak, tepi sikit." Dengan nada & muka yg 'kurang sopan' beliau.. Ok, total dah jd 5 kali 'kurang sopan'..
Time ni la mulut kite rs nk berkata-kata...
So kita jawab "Cane gayenye nk pilih dik. Dpd td lagi dok menolak."

Sambil cakap tu kite mmg pandang muke dia la..
Mmg nampak berubah air muka beliau. Dpd 'kurang sopan' menjadi ketengi.. Segan kot...
Terus dia ckp "X pe kak. Jap lagi akak pilih la." Ms ckp tu pandai plak senyum..
Tp dlm hati "Jap lg mendenye.. Ingat aku x nak blk berbuka ke?"

Sorry to say la dik.. Akak bukan nk marah awak.. Sbb akak mmg x suke marah2 pun..
Tp rasa cm panas gak ati ni.. Bukan akak dok mengembur pun.. Juz belek2 je yg mana belum berlipat.. Siap tolong lipatkan lagi, then susun2.. Tau le awak tu penat, seharian bekerja.. Tp cube la buat keje tu dgn ikhlas.. Duit dpt, pahala pun dpt. Customer pun senang ati.. X gitu?? Lgpun akak ni dtg sbg CUSTOMER.. Pernah dgrkan, 'customer oweys rite'.. So x perlu la nk hangin2 x tentu pasal.. Kan ke bagus kalo wajah cantik yg ALLAH berikan tu digunakan dgn baik? Secalit senyuman pun dah cukup...

Hmm...
Mcm2 hal.. Baik kite sbg pembeli or penjual.. Manjang kena je.. Huhuhu..
Ari baik bulan baik ni, sama2 la kite tingkatkan KESABARAN dlm diri..
Penat? Normal la.. Puasa + keje berjam2.. Org lain pun sama je ngan kita.. Cume keje je yg berbeza..
SENYUM la...

Kla, panjang lebar dah rasanya citer pasal 'adik' tu.. Lgpn sia2 je taip panjang2 kat cni.. Sbb dia bkn baca. Hahahha.. Buat penat tgn je menaip & mengarang ayat :P

Moral of da story:
1. Elakkan g kedai time dkt2 nak berbuka.. Walaupun masih berbaki 1jam sbb ms tu mood pekedai agak 'teruk'
2. Nak diri dihormati? So hormat org lain dulu, barulah org akan hormat kite balik. Ye dak??


2 comments:

  1. Kalau supervisor dia tahu mahu kena marah budak tu Aizu.
    Itulah bukan nak marah tapi kita nak mendidik jgn suka marah sebarangan... apa lagi dibulan mulia ini.

    ReplyDelete

tQ ya.. laen kali kOmen lagi :)